Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ

(ΣΠΕΣΙΑΛΙΤΕ ΦΩΚΙΔΑΣ)

 

 

 

 

ΥΛΙΚΑ

1 κολοκύθι ψημένο 2 εώς 2 1/2 κιλά

200 γραμ. τραχανάς γλυκός ή ρύζι

400 γραμ. βούτυρο γάλακτος ή φυτίνη

λίγο λάδι

6 – 8 αυγά

μισό κιλό τυρί φέτα

λίγο γάλα

αλάτι – πιπέρι

1 κιλό αλεύρι σκληρό

 

 

 

Κόβουμε το κολοκύθι στην μέση.Βγάζουμε τα σπόρια(που τα κάνουμε πασατέμπο

αν τα ψήσουμε και τα αλατίσουμε) και τα χοντρά φλούδια και το υπόλοιπο

το ξύνουμε με ένα κουτάλι,μέχρι το φλοιό.Βάζουμε το ξυσμένο κολοκύθι

σε μία λεκάνη και το αλατίζουμε.

 

Σε μία ώρα αφού κόψει το νερό,το στίβουμε η το περνάμε απο το τρυπητό

για να φύγει το νερό.Ρίχνουμε τον τραχανά,τα αυγά χτυπημένα, το τυρί

λιωμένο,λίγο πιπέρι,το βούτυρο με το λάδι και λίγο γάλα (αν θέλουμε).

 

Ανοίγουμε στρογγυλά φύλλα με το σκληρό αλεύρι (9 – 10 φύλλα).

Αλείφουμε ένα στρογγυλό ταψί μεβούτυρο και στρώνουμε ένα φύλλο κάτω.

Ρίχνουμε λίγο βούτυρο και βάζουμε κι άλλο ένα φύλλο. 

 

Στρώνουμε λίγη από την γέμιση που ετοιμάσαμε.Βάζουμε κι άλλο φύλλο

και συνεχίζουμε το ίδιο,μέχρι να τελειώσει η γέμιση.Στο τέλος βάζουμε

ένα φύλλο βουτυρωμένο κι άλλο ένα πάνω – πάνω.

 

Κόβουμε την πίτα κομμάτια και αλείφουμε την επιφάνεια μ’ ενα αυγό

χτυπημένο και διαλυμένο σε νερό και με λίγο βούτυρο.

 

Ψήνουμε την πίτα στους 150 βαθμούς επι 1 1/2 ώρα.

 

 

 

 

κολοκυθόπιτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου