Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ

(ΣΠΕΣΙΑΛΙΤΕ ΤΥΡΝΑΒΟΥ)

 

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ

 

1 κιλό κρέας

1 κότα (1  1/2 κιλό)

1 κιλό κρεμμύδια

1 κουταλάκι αλάτι

3 κουταλιές σούπας βούτυρο

μισή κουταλιά σούπας χυμός ντομάτας

2 κούπες τραχανάς

1 κουταλάκι κανέλα

1 κουταλάκι πιπέρι

 

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

 

1  1/2 κιλό αλεύρι

2 κουταλιές ξύδι

2 κουταλιές λάδι

αλάτι

νερό

 

 

Κόβετε την κότα και το  κρέας (οπως ειναι με τα κόκκαλα) σε μικρά κομμάτια.

Βάζετε στην κατσαρόλα τα κομμάτια και απο πάνω ρίχνετε 1 κιλό κλρεμμύδια

ψιλοκομμένα (με το μαχαίρι) και το αλάτι.

 

Τα βάζετε στη φωτιά χωρίς να ρίξετε νερό,μέχρι να τσιγαριστούν.

Προσθέτετε 3 κουταλιές βούτυρο,το χυμό της ντομάτας και τ’ ανακατεύετε,

εως οτου τσιγαριστούν καλα.

 

Τα περιχύνετε με νερό (να σκεπαστεί το περιεχόμενο της κατσαρόλας)

και οταν βράσει το κρέας,ρίχνετε 2 κούπες γλυκό τραχανά απο σιτάρι,

την κανέλα και το πιπέρι.Το αφήνετε να βράσει άλλη μισή ώρα

μέχρι να χυλώσει και το κατεβάζετε απο την φωτία.

 

Ανοίγετε με τα υλίκα του φύλλου 15 φύλλα μεγάλα.Στρώνετε τα 10 στο ταψί,

αφού ραντίσετε κάθε ενα με βούτυρο.Ρίχνετε επάνω το περιεχόμενο

της κατσαρόλας και απο πάνω βάζετε τα υπόλοιπα 5 φύλλα.

Τυλίγετε τις άκρες σε κοθόρια (τοπική λέξη) και την ψήνετε

σε μέτριο φούρνο.

 

 

 

πρωτοχρονιατικη κρεατοπιτα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου