Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

ΠΡΑΣΑΥΓΟΠΙΤΑ

(ΣΠΕΣΙΑΛΙΤΕ ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΩΝ)


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ
1 κιλό πράσα
1 φλυτζάνι του τσαγιού ρύζι
1 λίτρο γάλα
1 κεσεδάκι γιαούρτι
6 αυγά
500 γραμ. τυριά (φέτα και κεφαλογραβιέρα)
3 φλυτζάνια τσαγιού λάδι και βούτυρο
1 κουταλιά αλάτι

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
1 κιλό αλεύρι
3 κουταλιές λάδι
1 κουταλιά ξύδι
λίγο αλάτι και νερό (οσο πάρει η ζύμη)



Ψιλοκόβουμε τα πράσα,τα πλένουμε και τα στίβουμε.Βράζουμε λίγο
το ρύζι και το σουρώνουμε.Τρίβουμε τα τυριά στον τρίφτη.
Χτυπάμε τα αυγά.Ανακατεύουμε ολα τα υλίκα και το μισό λάδι
(το υπόλοιπο το κρατάμε για να ραντίσουμε τα φύλλα οταν θα φτιάχνουμε
την πιτα).

Ζυμώνουμε το αλεύρι και ανοίγουμε τα φύλλα.αλείφουμε το ταψί με λάδι
και βούτυρο.Στρώνουμε ενα φύλλο,το ραντίζουμε με λάδι –βούτυρο
και απλώνουμε με το χέρι λίγο απο την γέμιση.Συνεχίζουμε έτσι φύλλο,
ράντισμα,γέμιση και στο τέλος απλώνουμε το τελευταίο φύλλο.
Το ραντίζουμε λάδι,βούτυρο και λίγο γάλα.

Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο για μια ώρα περίπου.
Οταν αρχίσει να φουσκώνει(γιατί γίνεται φουσκωτή)
χαμηλώνουμε την θερμοκρασία,να σιγοψήνεται.
Μετά την κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρουμε.



 


πρασαυγόπιτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου